tavaszi nagytakarítás
Rend és tisztaság

Tavaszi Nagytakarítás

 Tavasszal a nagytakarítással kisöpörjük a házból a téli kosszal együtt a betegségeket és a nélkülözést, s minden rosszat egyszerre. A tavaszi nagytakarítás tehát szimbolikus és szakrális jellegű tevékenység volt mindig is az emberiség életében.

Az otthonunkat, hogy milyen térré varázsoljuk az nagyrészt a benne lakókon múlik. Az otthon elkülönül a külvilágtól és akkor érezzük igazén otthonosan magunk benne, ha a külvilág kaotikus voltával szemben a rendezettség és a tisztaság érzését kelti.

 

A tavaszi nagytakarítás lépései 

 

tavaszi otthon belsőIly módon az otthonunkban nemcsak megpihenünk, hanem valóban regenerálódunk és feltöltődünk. Ebben van óriási szerepe a tavaszi nagytakarításnak.
 
Azon túl ugyanis, hogy kisöpörjük és kitakarítjuk a téli szennyeződéseket a lakásból, tavasszal egyúttal beengedjük a fényt is. A tavaszi nagytakarítások egyik fontos és gyakran kezdő mozzanata éppen az ablak és függönytisztítás.

Az ablakaink tisztasága teszi lehetővé, hogy be jöjjön a házunkba, lakásunkba a fény. Ezért fontos, hogy az ablak tisztításunk valóban hatásos legyen. Természetesen az ablak tisztítás a kevésbé szeretett tevékenységek közé tartozik, de gondoljunk arra, hogy ezzel azt a fényt engedjük be az otthonunkba, ami energiát kölcsönöz nekünk.

 A fény és otthonosság érzéséhez, emiatt fontos a függönyöket is megtisztítani, hogy ne csak a fényt, hanem a kellemes tavaszi illatokat is újból érezzük. Télen a gőzből, párából sokat szív magába a függöny anyaga, ezért nehézkessé teszi a szobák, egyéb helyiségek levegőjét is.

A tavasszal frissen mosott függöny és a rendszeres szellőztetés, újra üdévé és energikussá tesz köröttük mindent. A tavaszi nagytakarítás így a téli fáradtság egyik fontos ellenszere lesz.

  

Amikor beárad a fény, akkor folytassuk a tavaszi nagytakarítást

  

tavaszi hangulatA beáramló fény teszi azt is lehetővé, hogy sokkal jobban észrevegyük azt, a téli időszakban hol keletkeztek nagyobb szennyeződések a lakásunkban. Hol találhatók olyan koszok, vagy penészedések, amikkel gyorsan le kell számolnunk. A tavaszi nagytakarításban, mint a tavaszi ünnepek jó részén, így húsvétkor is, a vízé lesz a döntő szerep.
 
Amennyiben mindent jól átmosunk, átöblítünk, érdemes a szőnyegeket is ki tisztíttatni ilyenkor, akkor a friss levegő állandóan át fogja járni a lakásunkat, hiszen minden olyan textíliát tisztává tettünk, ami magába szívhatta a téli szennyeződéseket.
 
Mindent jól átmosva és frissé varázsolva, sok-sok fényt engedve be az otthonunkba, újból érezni fogjuk, hogy az otthonunk tere mennyi megnyugvást és erőt kölcsönöz nekünk a külvilág zajával, porával és rohanásával szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük